Welke hottubkachel past het best bij jou? | Hottubselect.nl
Favicon
Meer dan 15 jaar ervaring
Ruime showrooms met groot assortiment
Snel geleverd door een groot eigen voorraad
Ook op afspraak geopend

Welke hottub kachel past het beste bij mijn voorkeuren?

Welke Hottub Kachel Past Het Beste Bij Mijn Voorkeuren

Er zijn veel verschillende Hottubkachels. Het belangrijkste is het aantal kW dat de kachel heeft. Let op, elke kachel verliest 1/3 aan kW door de schoorsteenpijp en het deurtje/deksel bij het stoken. Een hottub met een zware kachel kan prijstechnisch wel kostbaarder zijn, maar u verbruikt veel minder stookhout. Haardhout kost ook geld, en is een steeds terugkerende uitgave.

Keuze voor een schoorsteenpijp

De kachel, de schoorsteenpijp en schoorsteenhoed dienen van het juiste metaal te zijn gemaakt. In de legeringen zit veel verschil in duurzaamheid en prijs. Een goede schoorsteenpijp blijft mooi, heeft een lange levensduur en levert een bijdrage aan het rendement van de hottubkachel.

Interne- of externe kachel

Je kunt voor een interne hottub kachel of een externe kachel kiezen. Bij een kunststof hottub heb je geen keus. Dan is de kachel altijd extern. Het hoeft niet zo te zijn dat een binnenkachel krachtiger is dan een buitenkachel of andersom.

Hoe krijg ik een hottub snel warm

De kachel is de motor van de hottub. Gebruik daarom het beste hout voor je hottubkachel. Onze ervaring is: hoe korter de opwarmtijd van het hottubwater, des te meer u uw hottub gebruikt. Het aantal Kw van een hottub bepaalt vaak de stooktijd. Daarnaast is het belangrijk om op de goede manier te stoken, met het juiste hout. De starttemperatuur van het water en de omgevingstemperatuur (het weer) kunnen van invloed zijn op de stooktijd.

Bij het stoken van de hottub wordt water verwarmd, hitte stijgt altijd naar boven. Het is normaal dat onderin de tub het water kouder is dan bovenin, Dat u moet peddelen / roeren, is dan ook normaal voor een hottub. Bekijk anders ons blog over hoe je een hottub verwarmd op de juiste manier.

Handig weetje: Condensin sommige tijden van het jaar (het weer) kan het voorkomen dat er condensvorming ontstaat. Bij gebruikte kachels valt dit niet zo op, bij nieuwe kachels wel. Schrik dus niet als u druppels water ziet lopen in de binnen wanden van de kachel, dit is condens. Bij een kapotte kachel stroomt het water er flink uit of bij een binnenkachel erin.

Andere soorten hottub verwarming

Elektrisch verwarmde hottub

Een elektrische kachel voor de hottub is zeer geschikt als bijverwarming. Wij verkopen hiervoor de Tubtainer. Deze heeft ook een ingebouwde vorstbeveiliger. Om een tub elektrisch op temperatuur te krijgen, heeft u veel meer tijd nodig om de hottub op te warmen. Wij raden daarom aan om een hottub op te stoken met een houtgestookte kachel en daarna op temperatuur te houden met een elektrische kachel.

Houtgestookte zwembadverwarming

Deze kachels kunnen aangesloten worden op elk zwembad en elke hottub. De mogelijkheden zijn veelzijdig: zwembad verwarmen, hottub en zwembad verwarmen, binnen baden en buiten stoken, plaatsing op inbouwbaden, plaatsing op ingraafbaden en plaatsing op gewone hottubs.

Hottub kachel op bio brandstof 

Als alternatief voor een houtgestookte hottub kachel hebben we de Rexener theater. Dit is een kachel die stookt op biobrandstof. De kachel heeft weinig uitstoot en rook vorming. Daarnaast is hij ook geluidsarm.

Interne- en externe hottubkachel

Alles wat je moet weten over de interne- en externe hottubkachel

Hoe werkt een interne hottub kachel?

De interne hottubkachels zijn vaak voorzien van kanalen waar het water doorheen stroomt. Het water stroomt op natuurlijke wijze, doordat warmte altijd stijgt. U kunt een hottubkachel het beste vergelijken met een bad. Het vermogen van de hottubkachel en de waterinhoud van het bad bepalen de opwarmtijd. Het is een fabeltje dat een interne hottubkachel sneller opwarmt, het gaat om hoe de kachel is gebouwd en geplaatst ( netto rendement) in verhouding met de waterinhoud in het bad.

Hoe werkt een externe kachel ?

Een hottub met een externe hottubkachel heeft in een kleiner bad meer zitplaatsen dan een hottub met een interne kachel. Men hoeft dus minder water te verwarmen, het bad en de hottubkachel zijn makkelijker schoon te maken, en de hottubkachel is makkelijker te stoken.

Ook een goede externe hottubkachel kun je het beste vergelijken met een bad: de kW van de hottubkachel en de waterinhoud van het bad bepalen de opwarmtijd. De manier van installatie van de hottubkachel aan de hottub is zeer belangrijk voor de werking van de kachel. De inlaat van de buitenkachel dient onderaan of in de bodem van de hot tub aan te zuigen.

De uitlaat/ wanddoorvoer van de hottubkachel dient op de juiste hoogte zijn geplaatst, zodat het warme water goed terugstroomt. Mocht u met meerdere personen in de hottub gaan, en de hottub is overstroomt, dan blijft het waterpeil goed boven de kachel anders verbrandt de watergekoelde kachel.Het beste is dat de hottubkachel direct tegen het bad staat: hoe korter de afstand van de kachel naar het bad, des te beter het natuurlijke thermosyphonsysteem werkt.

Hoe werkt een externe kachel op afstand van je hottub?

Mocht de hottubkachel meer dan 25cm van het bad af staan, dan is een drukventiel een vereiste om de lucht uit de kachel te verwijderen. Het natuurlijke thermosyphon werkt ook andersom: is dit optimaal, dan zal er ook in de winter een kleine stroming van water blijven door de afkoeling, waardoor de buitenkachel niet bevriest. Kirami heeft, door de unieke aansluitingen van de buitenkachels op de hottubs, het noodzakelijk peddelen van het hottubwater met 70% kunnen verminderen.

Wat je nog meer moet weten:
Ook de juiste kachelpijp, de maat, de diameter, en het juiste rvs is zeer belangrijk. betreft kwaliteit en levensduur en een goede verbranding voor een optimaal netto rendement. Als de kachel op de juiste manier is gemaakt wordt de schoorsteenpijp niet rood gloeiend, dit veroorzaakt namelijk extra slijtage. Is de externe hottubkachel niet volgens deze normen gemaakt en geïnstalleerd dan betekent dit een zeer lange stooktijd met verbruik van veel stookhout.