Een hottub komt oorspronkelijk uit de koude gebieden in Noord Amerika en Canada en is daarna overgewaaid naar Scandinavië en Finland. Op de koude en donkere dagen warmen ze zich daar al jaren op in een hottub. Bij veel bewoners staat er ook een hottub in de tuin. Het is een echte traditie geworden net als de sauna.
Maar wat is een hottub nu eigenlijk? Veel mensen verwarren een hottub met een jacuzzi. Er zijn echter grote verschillen.
Het grootste verschil is de stookwijze. Een Jacuzzi wordt elektrisch verwarmd en heeft jets en een hottub is van origine houtgestookt. Echter zijn er tegenwoordig ook voor een hottub verschillende stook mogelijkheden.
Verder zijn kenmerken van een hottub:
- Een houten bad of houten omranding
- Geen bubbels, maar puur het verwarmde water
- Traditionele houtgestookte kachel
- Onderhoudsvriendelijk
- Snel op temperatuur door het stoken van hout
Waar is een hottub van gemaakt?
Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor een hottub. Ieder heeft zijn eigen eigenschappen. Wij hebben hottubs van:
- Thermowood
- Red Cedar
- Ekoplank
- Fins gebeitst sparrenhout
De houten hottubs zijn volledig van duurzaam Red Cedar hout of Thermowood. Red Cedar heeft een lange levensduur en krijgt naar verloop van tijd een mooie vergrijsde kleur. Thermowood is erg populair en is verduurzaamd door stoom. Het bevat noesten en heeft een mooie uitstraling.
De kunststof hottubs zijn afgewerkt met houten panelen. Hierbij kun je kiezen tussen alle vier de opties. Ekoplank is gemaakt van composiet en is onderhoudsvrij. Het Finse sparrenhout is gebeitst en moet je ook een keer in de 2 jaar in de beits zetten om het mooie uiterlijk te behouden.
Wat voor hottub past bij mij?
Weet je niet welke hottub je moet kopen? Wij onderscheiden twee soorten hottubs. De houten hottub en de kunststof hottub. Naast de keuze voor wat je mooi vind is het ook belangrijk om te weten hoe je de hottub wilt gebruiken. Ga je er iedere avond in? Of plaats je hem bij een vakantiehuis?
Houten hottub
De traditionele hottub is volledig van hout. Hout is een duurzaam product en heeft een natuurlijke uitstraling. De houtsappen van het red cedar geven in het verwarmde water een heerlijke geur af. Veel houtsoorten hoef je niet te behandelen en krijgen naar verloop van tijd een mooie vergrijsde kleur.
Bij wisselende weersomstandigheden kan een houten hottub druppelen. Dit is geen lekkage. Het hout heeft een natuurlijke werking. Wanneer het hout uitzet door het warme water, wordt de hottub waterdicht. Lees meer over een houten hottub.
Kunststof hottub
Tegenwoordig hebben we ook kunststof hottubs. Deze hebben een houten buitenkant, maar een kunststof binnenkuip. Hierdoor is deze meteen waterdicht en zeer onderhoudsvriendelijk. Met een doek maak je het kunststof in een mum van tijd schoon.
Een bijkomend voordeel is de keuze uit mooie kleuren en verlichting. Lees meer over de kunststof hottub.
Waar is een hottub goed voor?
Het warme water van een hottub brengt ontspanning en rust. Voor ons kan dit rust momentje wonderen doen voor je gezondheid. Ons stresshormoon neemt af. Hierdoor komt je lichaam geestelijk en lichamelijk tot rust.
Rust heeft weer een positieve werking op je immuunsysteem. Na het baden in het bad voel je je energieker en meer ontspannen. Het warme water zorgt ook voor een goede bloedsomloop. Wat positieve effecten heeft op je spieren en een betere huid.
Een hottub zorgt voor een rustmoment op de dag. Een moment waarbij je alleen bezig bent met het verwarmen van de hottub in de natuur en kan baden in het warme water.
Ervaar de rust van een hottub
Een hottub moet je ervaren. Het baden in het warme water in de natuur. Gun jezelf een moment voor jezelf. Waarin je alleen of samen volledig tot rust kan komen. Met een hottub breng je een echte spa beleving naar je eigen achtertuin.